Localnicii mi-au spus ca exista 2 Rusii: o Rusie pentru turisti, formata din Moscova + St. Petersburg, si restul de 99% din Rusia. Am incercat sa le gust pe ambele si mi-a iesit, in ordinea preferintelor, asta:

 Aurora boreala in Murmansk, cel mai mare oras de dupa Cercul Arctic

Eu m-am dus in plina noapte si iarna polara, asa ca am prins -30 de grade Celsius, dar in 3 zile am vazut aurora boreala de 3 ori si la un pret mult mai ieftin decat o experienta similara in alte tari nordice.

Mai multe despre experienta, aici.

Un spectacol de balet la Bolshoi, in Moscova

cel mai mare si renumit din intreaga lume. Biletele sunt foarte scumpe (si trebuie achizitionate foarte din timp), dar experienta este una memorabilia. Eu am vazut Spargatorul de Nuci si m-a impresionat pana la lacrimi.

 O excursie la Marea Barents, parte a Oceanului Arctic

Cat vezi cu ochii e doar deset arctic – sute de kilometri de nimic in afara de pietre si zapada inghetata. Iar apoi incepi sa auzi un fel de tunete puternice, zgomotul naturii dezlantuite si incontrolabile – marea; valuri agitate de peste 15 metri care lovesc agresiv de stanci la -x grade celsius. Sublim.

Husky si reindeer sledding

Acolo, foarte in nord, sunt oameni care se deplaseaza cu saniile trase de reni sau de caini. Prin padurile alea e singura solutie. Din pacate, traseul cu sania trasa de husky a avut loc noaptea si nu am reusit sa fac poze, dar…a fost dur. La -20 de grade batea vantul si ningea cu fulgi de gheata, asa ca m-am dat jos din sanie cu zgarieturi pe obraji si frunte.

Targul de Craciun din Moscova

Tot orasul este impodobit din belsug, minunat si cu foarte mult bun gust. Fiecare straduta face de ras Magheru si Constitutiei la un loc. Si au scovergi!

Revelionul in St. Petersburg

Nu am cuvinte. Tineti minte, insa, ca desi sarbatoresc trecerea dintre ani la 00:00, focul cel mare de artificii are loc la 03:00.

O vizita in satele din nord

Eu am fost in Teriberka – localitatea in care s-a filmat Leviathan, unde am vazut probabil cea mai dura viata de peste tot pe unde am fost. Totul pare greu acolo.

De mers cu trenul Sapsan intre St Petersburg si Moscova

Am mers in plina iarna, printre nameti cu 350 km/h fara sa simt ca ma misc. Esti tratat cu vin, mancare buna, dulciuri si cam tot ce vrei tu. Bonus – peisaje superbe.

(fotografia nu imi apartine)

O plimbare cu metroul din Moscova

(sau 22, in cazul meu, care mi-am descoperit talentul de ma rataci de 3, 4 ori pe zi).

Un shot (vorba vine..) de vodka de la mama ei si apoi un bors rosu rusesc cu sare, usturoi, slanina si smantana

precum si alte preparate traditionale rusesti – chiar si carne de ren