Era o vreme cand luam dupa mine toata casa si tot degeaba, pentru ca:

  • ori foloseam 30% din cat aveam, iar cu restul imi rupeam spatele de pomana
  • ori, si mai frustrant, tot imi lipseau chestii

Cu timpul, am invatat sa fac dintr-un bagaj de cala, unul de mana, si sa eficientizez ficare centimetru patrat. Cum?

Sfatul 1

N-ai nevoie de toata sticla de demachiant si nici de un tub intreg de pasta de dinti. Alege versiunea lor mica. Cu 10 lei am facut acest kit format din: deodorant, sampon, gel de dus, pasta de dinti, periuta de dinti, demachiant, lentile de contact si solutie pentru ele. Cantareste sub 200 de grame si ocupa tare putin spatiu.

Sfatul 2

Fa-ti o mapa dedicata pentru acte si tine-o mereu la indemana. Pune-ti in ea toate hartiile utile calatoriei: actele, biletele de avion, rezervarile de la hoteluri, biletele la diverse spectacole, muzee, obiective turistice, rezervari la tururi etc. E mult mai simplu sa le ai pe tote intr-un loc, decat sa le arunci haotic prin bagaj, iar apoi sa nu stii de unde sa le iei.

Sfatul 3

Ia-ti tinute complementare, care permit combinari si permutari. Decat sa-ti iei 10 tinute complet diferite, mai bine iti iei 3, dar le care sa le poti combina si din care poti face, astfel, 6, 7.

Sfatul 4

Umple spatiile goale si interiorul incaltamintei cu sosete sau alte articole de dimensiuni mici, care se pot integra perfect. Decat sa le pui pe toate intr-un loc si sa ocupi o gramada de spatiu, mai bine le indesi prin spatiile deja moarte.

Sfatul 5

Impachetarea hainelor se face prin rulare, nu prin impaturire clasica. Tricourile, de exemplu, se ruleaza cate 5, 6 deodata. Ocupa mai putin spatiu si nici nu se sifoneaa atat de tare. Ulterior, masura numarul 2 pentru eficientizarea spatiului e sa le comprimi intr-o punga.

Sfatul 6

Sticlele cu lichid se transpota in pungi. N-ai vrea sa curga samponul si sa-ti strice hainele sau, mai rau, laptopul.

Sfatul 7

Tine-ti strictul necesar (acte, bani, camera foto, incarcator, o esarfa etc) cu tine, ori intr-o geanta mai mica, ori intr-un buzunar la incemana din bagajul de mana. Aici iti trebuie neaparat si un alt rand de haine – bagajele de cala au uneori prostul obicei de a se rataci.

Sfatul 8

Lasa putin spatiu in bagaj, pentru suvenituri, alte obiecte sau pentru simplu fapt ca, la intoarcere, nu vei mai acorda atentie si timp bagajului, ci iti vei lua toate hainele si le vei ingramadi in bagaj.

Sfatul 9

Incearca sa-ti echilibrezi rucsacul astfel incat sa fie comod de carat si sa nu iti distrugi spatele dupa 10 minute. Eu pun la baza ghiozdanului, care apasa pe zona lombara, hainele “mari” (un eventual prosop, blugi, bluze, tricouri etc). Peste ele asez o alta pereche de incaltaminte, daca e cazul, precum si accesoriile si produsele de ingrijire prsonala (kit-ul cu de toate prezentat mai sus). Ulterior, in partea de sus, care solicita zona omoplatilor, asez maruntisurile si lucrurile de care am nevoie sa fie la indemana (esarfe, alte accesorii etc).

Sfatul 10

Rupe-ti 15 minute si documenteaza-te despre ce ai voie sa transporti si ce nu, in functie de linia aeriana si tara in care mergi.

Sfatul 11

Ia-ti la tine un stecher dublu sau chiar triplu. Poate ai nevoie sa-ti incarci in acelasi timp telefonul mobil, camera foto, bateria externa si laptopul. De asemenea, documenteaza-te dinainte ce prize se olosesc in tara de destinatie si cumpara-ti un adaptor. Eu mi-am luat minunea asta din Cora, e aur curat – are toate adaptoarele lumii, pe care le poti combina cum vrei.

Sfatul 12

Nu lasa bagajul pe ultima suta de metri. Cand te grabesti, sansele sa uiti lucruri cresc considerabil.

Drum bun!