Multitasking-ul presupune realizarea mai multor activitati simultan. Participi la un meeting si in acelasi timp scrii un mail, il intrerupi ca sa scrii un mesaj, te intorci rapid la mail, il abandonezi iar ca sa rezolvi altceva, continui mailul, raspunzi la 5 mesaje, te intorci la meeting etc. Aparent, suna cool.

!!! Numai ca, in realitate, creierul nostru nu bifeaza literalmente simultan activitatile, ci pe rand, intr-un proces ciclic extrem de rapid, de ordinul milifractiunilor de secunda, creand falsa impresie a simultaneitatii.

Acest transfer extrem de rapid de la o sarcina la alta epuizeaza creierul, provoaca stres și consuma mai multa energie decat dacă am rezolva taskurile pe rand.

Asta pentru ca, in timp, ne afecteaza in mod direct ATENTIA, iar in orice activitate, ingredientul de baza este CONCENTRAREA. Evident, “dusmanul” concentrarii este DISTRAGEREA.

Unitasking-ul (atunci cand te concentrezi pe o sarcina si ii oferi toata atentia ta, neintrerupta) este mai eficient, mai rapid per total, mai productiv, mai organizat și mult, mult, mult mai sanatos pentru creier.

Si totusi, de ce in medie, un om isi verifica mailul sau mesajele o data la 6 minute, iar peste 1/3 din oameni o fac la fiecare 3 minute?

Am fi tentati sa raspundem cu evidentul: tehnologia, presiunea jobului, social-media. Dar toate aceste “motive” sunt instrumente pe care NOI decidem cum le folosim. Prin urmare, cauza suntem noi, prin: 

  1. Faptul ca nu ne mai putem concentra decat pe termen foarte scurt
  2. Nevoia de a evada din prezent la fiecare…3 minute.
  • In ceea ce priveste concentrarea pe termen scurt, ea poate fi imbunatatita, prin
  1. stabilirea unei sarcini și
  2. eliminarea factorilor de intrerupere, pentru a-i oferi atentia noastra completa (chiar si pentru 15-20-30 de minute)

Este, in sine, un proces de organizare, care creste atat productivitatea, cat si buna-starea noastra.

  • In ceea ce priveste nevoia de a evada din prezent, solutia consta in DECONECTARE. Timp neintrerupt DOAR pentru noi si gandurile noastre, care de obicei nu sunt asa rele precum ne temem.

Specialistii spun ca ajuta tot ce inseamna activitati hand-made, pe care le meșterim cu mainile noastre (gatit, olarit, tricotat etc), fara factori de distragere. Mai recomanda ei meditatia: a sta degeaba cateva minute, in liniște, concentrati doar pe respiratie si prezent.

Meditatie n-am incercat, dar am alarma setată la 8 seara, când ar trebui să nu mai privesc niciun ecran până a doua zi, după micul-dejun, timp in care sa-mi fac de lucru prin casa. Reușesc doar în 30% din seri, iar alea sunt cele mai reușite seri si zilele de după sunt cele mai productive. Deci am testat deconectarea si ajuta.

Asa ca, in ciuda a tot ce ne invata corporatiile, ideea de multitasking nu este cea mai eficienta si de lunga durata abilitate pe care sa o aplaudam sau spre care sa tindem. Sa nu uitam ca suntem oameni, nu computere.