Vrei sa-ti pregatesti singur vacanta? O poti face in 2 feluri:

 1. Mergi pur si simplu in destinatia dorita si vizitezi top 5 cele mai turistice obiective. O sa fie frumos, dar…e pacat sa nu faci mai mult.
 2. Cu ceva research si implicare, poti sa ai parte de o experienta minunata. Vei maximiza calitatea si vei minimiza resursele. Cum?
 • Dedica-ti timp documentarii. Cauta din timp despre destinatia pe care urmeaza sa o vizitezi. Eu pornesc de la “unusual things to do in Russia”, de exemplu, si de acolo ma las dusa de val. Ajung astfel sa aflu tot felul de lucruri pe care mi-ar placea sa le experimentez.
 • Citeste pareri, sfaturi, opinii – sunt zeci de blogguri/vlogguri complet dezinteresate, cu feedback sincer si numai bun de luat in calcul pentru experienta ta viitoare.
 • Cerceteaza piata si negociaza. Daca exista, de exemplu, mai multe persoane/firme/agentii care fac/vand acelasi tip de activitate, bombardeaza-i cu mailuri. Intreaba tot ce e de intrebat si lamureste-ti toate curiozitatile. E pacat sa dai la munca 100 de mailuri pe zi si sa nu ai tupeul sa o faci atunci cand e in interesul tau.
 • Fa-ti o lista cu obiectivele turistice pe care vrei sa le vizitezi/experientele de care vrei sa ai parte. Eu imi fac un excel si le trec pe toate acolo. Apoi, din numarul total le selectez pe cele mai importante pe care le pot realiza in zilele pe care le am la dispozitie.
 • Cauta experientele autentice, traditionale. Pe astea n-o sa le gasesti langa locurile faimoase turistice, ci o sa le gasesti doar prin research. Asa am aflat de reindeer sledding sau de padurile inundate din Cambodia ori de lectia de gatit mancare traditionala din Vietnam.
 • Daca ai cum, ia legatura cu locanicii. Nu cat esti acolo, ci inainte. Eu mai caut fotografi renumiti din tarile respective si le cer sfaturi. Cei mai multi nici nu ma baga in seama, dar unii raspund.
 • Experienta culinara autentica e un MUST in orice calatorie. Cauta dinainte unde poti savura preparate traditionale si fa-o!
 • Cauta evenimentele care au loc in perioada in care vei fi in vacanta. Poate ai noroc si te sincronizezi cu un festival, un concert, o minune a lumii, vreo eclipsa sau ceva de genul.
 • Nu te limita la orasul in care mergi. Poate, fix la 20 km de el, exista o cascada superba langa care poti sa faci un picnic cu familia. Cauta toate activitatile pe care le poti face in zona respectiva.
 • Fii deschis si fa-ti curaj sa experimentezi – sa mergi cu trenul, sa inchiriezi o masina, sa participi la diverse activitati, sa faci lucruri noi etc.

Desigur, sa le faci pe toate inseamna timp. Rezultatul, insa, cred ca merita din plin. Succes!