❗️➡️ Atunci cand comand acasa, NU vreau sa primesc tacamuri de plastic fara sa le cer. Iar atunci cand bifez din aplicatie ca NU vreau tacamuri si totusi primesc 2-3 seturi, ca sa fie, este putin spus deranjant. Bifa aia e degeaba?

❗️➡️Atunci cand vin la tejghea si iau mancare la pachet, NU vreau sa primesc tacamuri de plastic by default, prefer sa fiu intrebata.

✅ Voi, cei din industrie, sunteti mai importanti decat credeti, in foarte multe aspecte. De la voi pot pleca atat comportamentele sanatoase, cat si cele toxice. Voi aveti o putere extraordinara in a educa masele de oameni, in a diminua risipa si poluarea, care ne ajung din urma si ne fac sa platim scump.

Inteleg ca nu se pot folosi peste tot ambalaje zero waste, dar macar nu mai bagati pe gat cate 3-4 seturi de tacamuri din plastic cand oamenii NU le cer. Este atat de simplu si nici macar nu necesita implementarea unor ample politici ecologice, ci doar un mail informativ si frumos trimis angajatilor.

Nu costa nimic sa ne informam unii pe altii, iar efectele vin in beneficiul tuturor.

  • Zilele trecute, la un fast-food cunoscut, m-a izbit aceasta mentalitate:

– Fara tacamuri, te rog!

– Deja vi le-am pus.

– Pot sa ti le dau inapoi? E plastic risipit, de asta am si luat la pachet, mananc acasa.

– Asta e, le aruncati.

– Pai asta e ideea, sa nu arunc si mai mult plastic.

– (Pleaca pur si simplu de la tejghea, ignorandu-ma)…

 

🤦‍♀️ Eram acolo. Tacamurile erau sigilate, in punga dedicata (logic, tot din plastic). Nu le-a vrut. Fara argument. Ba chiar mi-a RECOMANDAT sa le arunc, daca nu le folosesc.

🌱 Au trecut vremurile in care era ok sa arunci 10 tacamuri pt o portie de mancare – niciodata n-a fost ok, dar acum ar trebui sa fim mai atenti la aspectele astea.

Fie ca sunteti sau nu in asentiment cu mentalitatea mea, UE va adopta masuri stricte privind plasticul de unica folosinta si lucrurile tot se vor schimba.

Cu cat mai rapid si eventual fara presiunea autoritatilor, cu atat mai mare respectul clientilor, mai ales ca este totul atat de simplu.

Si posibil sa reduca si din costuri, asa ca e doar spre beneficiul tuturor!

 

Ca fapt divers: In SUA se produc anual 40 MILIARDE de tacamuri de plastic si acestea nu ajung niciodata sa fie reciclate, iar zilnic sunt folosite, doar la ei, 500.000.000 paie din plastic – 127 autobuze scolare (ZILNIC).

*  Iar in statele de top din Europa, restaurantele chiar au renuntat la anumite alimente poluante (de ex: avocado). Dar si ele au pornit tot de unde suntem noi, si ele au incurajat folosirea plasticului, candva. Asa ca se poate, daca ne informam! 💚

Multumesc!