“Licenta bate din ce in ce mai zgomotos la usa, iar eu abia cred ca voi face fata examenelor din sesiune. E ditamai presiunea pe umerii mei si nu stiu cum sa gestionez ultimul an din facultate. Sfaturi?”

Da! Calmeaza-te, trage aer in piept si citeste cu rabdare pana la capat:

  1. Organizeaza-te. Fa-ti un program si tine-te de el. Lasa-ti o marja de flexibilitate de 10%, ca nu esti tocmai in armata, dar incearca sa nu depasesti procentul pentru ca apoi te obisnuiesti intr-un cerc vicios. Stim cu totii cum functioneaza asta cercurile vicioase, ne-au demonstrat primul chiul, prima tigara, prima betie…
  2. Fa sport, musai si macar o data la 3 zile. Ai alta energie si alta rezistenta cu musculatura antrenata si creierul oxigenat. Iar atunci cand zapada va viscoli afara si vei avea dubii daca sa iesi la alergat/mergi la sala/whatever, fa-te sa te simti mizerabil si sa-ti fie rusine cu ignorant ta: Chiar nu sunt in stare sa inving lenea? Chiar asa slab si prost sunt? Chiar nu vreau sa-mi spuna “Iubito, ai cel mai misto fund pe care am pus mana!”? Chiar nu pot sa fiu deasupra alora doar vara tonifiate? Ai prins ideea. Argumentul aspectului fizic motiveaza mai bine decat cel al sanatatii, fiindca nu mai e niciun secret, suntem superficiali si comozi.
  3. Te apuci din timp de licenta. Te ajuta psihic mult sa stii ca 6 ore pe saptamana le aloci scrisului si termini in 2 luni maxim, decat sa habar n-ai cand incepi si cat o sa dureze. Stresul asta de necunoscut consuma mult si inutil din nervii si energia ta.
  4. Mai putin Facebook/Fifa/WOW/LOL/GTA si mai putine seriale. Daca renunti la un meci/episode pe zi si in loc, citesti pentru un examen, esti deja la alt nivel. Si daca seara, inainte de somn, ultimul lucru pe care il faci este sa citesti 10 pagini dintr-un curs si nu sa scrolezi timeline-ul 30 minute, atunci felicitari, esti deja la avansati.

Cam astea sunt sfaturile mele. Ti-au ajutat la ceva? Nu, logic ca nu. N-o sa te apuci acum, dupa ce termini de citit articolul, sa iti planifici un program strict in excel, ci vei scrola mai departe timeline-ul.

Iar daca intr-adevar urmezi vreunul din sfaturile astea, o faci nu pentru ca te-am motivat eu, ci pentru ca faci parte din categoria aia de 5% care oricum, cu sau fara sfaturi, e responsabila – adica nu esti un student tipic, asa ca felicitari si bravo tie, dar acum poti sa inchizi articolul, fiindca mai departe voi vorbi cu si pentru studentii normali.

Dragi studenti normali, nu mai cititi si cersiti n-spe mii de sfaturi despre cum sa gestionati cu succes ultimul an de facultate – mai rau va vor stresa, caci va veti simti, in plus fata de toate sentimentele confuze si iresponsabile comprimate in sufletul vostru, vinovati din cauza ca nu tineti cont de ele. Si nu, nu veti tine cont de ele, stim cu totii ca nu veti face altceva decat sa va plangeti tot anul de cat de tare va streseaza licenta si sa va apucati de ea cu 14 zile inainte. Sau daca va apucati de ea dinainte, dupa primele 5 pagini veti lua o pauza de scris pana cand mai aveti la dispozitie cele 14 zile despre care ziceam. Si acum, sincer, cele 14 zile sunt indulgente, caci realitatea ma contrazice evident: de obicei sunt maxim 7. Eu am fost norocoasa, ma parasise iubitul, iar  tema mea de licenta era pe criminalistica – infractiunea de omor deosebit de grav, asa ca am simtit ca exista o legatura care trebuie studiata in amanunt si cu seriozitate. Si chiar si asa, oricat m-am ambitionat eu sa o termin cu x zile inainte, oricate sfaturi am primit, tot am predat lucrarea la secretariat in ultima ora in care puteam sa o fac. Calda, proaspat scoasa din Xerox.

Asa se intampla cu toti. Ne stresam un an de zile, slabim, albim, chelim (zau, baieti, mai usor…) si devenim irascibili, cand in realitate problema se rezolva in 2 saptamani. Deci nu aveti nevoie de sfaturi referitoare la cum sa rezolvati o problema de 2 saptamani de-a lungul unui an intreg. Aveti nevoie de sfaturi despre cum sa va stresati mai putin in perioada aia moarta si ineficienta de un an minus doua saptamani.

Asa ca sfatul meu e sa intelegeti cum functioneaza lucrurile, deci sa va stresati mai putin si sa va distrati mai mult, ca licenta o veti face in stilul vostru, chiar daca stilul vostru inseamna in ultima saptamana. Macar fiti destepti si pana atunci folositi timpul asta mort cu chestii misto, care va plac si va relaxeaza.