Consumam ton, somon si creveti mai des decat consumam crap, caras, pastrav, desi acestea din urma ne sunt accesibile geografic, pe cand primele vin de la mii de kilometri distanta.
Pescuitul industrial este motivul pentru care in 2050 in oceane va exista mai mult plastic decat peste.
Pescuitul industrial inseamna:
- defrisarea faunei marine intr-o maniera nesustenabila
- accentuarea saraciei si a braconajului
- incurajarea slaviei (in Asia vasele de pescuit sunt populate cu oameni tinuti prizonieri si obligati sa munceasca pana la deces)
- incurajarea uciderii accidentale a faunei (40% din toata captura este prada nedorita – delfini, rechini, broaste testoase – drept urmare se arunca inapoi in ocean)
- accelerarea incalzirii globale (fauna marina hraneste fitoplanctonul, care absoarbe de 4 ori mai mult CO2 ca Jungla Amazoniana. In plus, dinamica faunei din ocean amesteca apele calde de la suprafata cu cele reci de la adancime si astfel e mentinuta constanta temperatura planetei.)
- sustinerea unei industrii cu o mie de fete si a unor crime organizate
- incurajarea etichetelor de sustenabilitate obtinute ilegal
- incurajarea poluarii
Despre pescuitul industrial si despre masurile necesare am povestit in episodul 7 Iubesc Planeta: Pescuitul comercial si industria fructelor de mare