Stiati ca Europa gazduieste un veritabil paradis tropical? La vreo 900 km de Lisabona, in oceanul Atlanic, se afla Regiunea Autonoma Madeira, cunoscuta si ca “Insulele Salbatice”.
Insula nu depaseste 60 km lungime, adica in 2, 3 ore ai facut ocolul ei, cu masina.
E insa nevoie de 10 – 14 zile sa intelegi ceva din ea, caci are mult prea multe de oferit – piscine vulcanice naturale, munti, paduri antice, plaje unice, coaste impresionante, cascade, delfini si balene, orase de poveste, jungle etc.
Costuri
- Bilet de avion – 190 euro dus-intors (Bucuresti – Lisabona – Funchal si invers)
- Masina inchiriata – 35 euro/zi cu asigurare full – de mentionat ca strazile lor sunt toate in panta de 40%, e o adevarata provocare condusul si mai ales parcatul masinii 😊
- Cazare – 150 lei/noapte/cuplu, in medie, cu un total de 5 cazari/14 zile – cort, un hotel, 2 pensiuni si un Airbnb.
- Mancare – 6 euro/masa/persoana, in medie. Preturile sunt substantial mai mici comparativ cu cele din Lisabona, dar similare cu cele din Bucuresti, unde un pranz decent (exclud fast-food) te costa de la 5 euro si pana la stele, in functie de ce comanzi.
(Daca va plac fructele exotice, Madeira e locul perfect pentru o astfel de cura)
- Alte activitati si distractii – cred ca am dat in total cam 300 euro/cuplu pe cateva distractii extra, cele mai multe sunt in natura si, implicit, gratis. Dar poti sa zbori cu elicopterul sau sa faci surf in fiecare zi, asa ca bugetul poate sa creasca pana la stele.
Tragem linie, adunam si ajungem la aproximativ 1.300 euro/2 persoane/14 zile.
Not bad pt o vacanta tropicala, nu?
Daca ti-am trezit interesul, iata…
Ce poti sa faci in Madeira
Piscinele naturale vulcanice din Seixal
Oamenii le recomanda pe cele din Porto Moniz, dar noi am fost dezamagiti – sunt comerciale, aglomerate, imbracate pe alocuri in marmura, amenajate cu tesase si sezlonguri, iar zgomotul oceanului e acoperit de muzica.
In schimb, le-am gasit accidental pe cele din Seixal, unde ne-a placut cel mai mult. Sunt 100% naturale, deloc amenajate, gasesti crabi salbatici peste tot pt ca nu prea sunt oameni, iar peisajul este impresionant – ai in fata intreg oceanul si in spate muntele.
Padurea Fanal
Este ce a mai ramas din Laurel forest, laurisilva sau “the cloud forest”, adica padurea straveche care acum multa vreme ocupa toata Europa de Sud. Face parte din patrimonial UNESCO, iar in unele dimineti natura ii amplifica frumusetea cu o ceata ca in povesti.
Poti sa iti pui cortul unde vrei, sa te conectezi cu natura, sa auzi pasari salbatice si iepuri care dau tarcoale :D
Canyoing
Daca esti putin mai aventuier, poate iti surade ideea de a te aruna in cascade sau de a cobori pe stanci de la distante de 30 de metri, totul in natura, cu niste peisaje maiestuoase in jur.
Curral das Freiras
Este un oras in inima muntilor, construit de localnici drept refugiu fata de invadatori. Daca alegi sa cobori pe jos de pe munte si pana in oras, drumul este o aventura la finalul careia te poti rasfata cu celebrul lichior de cirese.
Plimbari prin levade
Madeira e insula perfecta pentru hiking, iar aceste “levade” sunt de fapt niste poteci prin paduri, mai exact prin canalele de irigare. Nu e cine stie ce experienta iesita din comun, dar e natura si liniste, peisajele sunt frumoase, oameni deloc; noua ne-a placut si am facut 3 astfel de trasee.
O plimbare cu Santa Maria de Colombo
Replica fidela a corabiei lui Cristofor Columb (care din Madeira a plecat in celebra expeditie) este o adevarata bijutere. Un muzeu pe apa, corabia cu panze iti ofera experienta unui navigator de acum 500 de ani. In afara de motorizare (nefolosita atunci cand e vant), corabia nu are imbunatatiri moderne, iar asta e un mare plus. Pana si echipajul e adaptat la acele vremuri.
Experienta vine la pachet cu o pauza de balaceala in mijlocul oceanului si cu cateva shoturi de lichior pe pune. Sau cu migrene intense si senzatie de ameteala.
Rasaritul la Pico Ruivo
Pico Ruivo, cel mai inalt varf de pe insula (1,862 m), este locul perfect pentru un rasarit deasupra norilor. Avantajul pentru cei comozi e ca se poate ajunge direct cu masina. De aici poti face un traseu foarte fain la alt varf, Pico do Arieiro.
- Madeira e saraca in specialitati culinare traditionale, dar nu si in bauturi alcoolice – vinurile sunt dintre cele mai apreciate, iar poncha, bautura traditionala, vine intr-o gama larga de arome – lamaie, banane, mandarine, mango etc.
CE SA NU FACI IN MADEIRA
- Sa nu mananci black scabbardfish, o delicatesa preferata de turisti in Madeira. Este o specie de peste care traieste pe fundul oceanului, cam la peste 1 km adancime, vital pt ecosistem si se spune ca nu a fost niciodata vazut viu, pt ca atunci cand este prins, moare din cauza presiunii inainte sa ajunga la suprafata.
- Sa nu platesti pentru servicii mai mult decat merita. Atitudinea usor snoaba de “lasa ca sunt in vacanta si dau 10 euro pe o banana” a ridicat preturile pe insula si, sa nu uitam, insula e in primul rand a localnicilor si abia apoi a turistilor. Viata celor care traiesc acolo incepe sa fie mai scumpa din cauza noastra, a turistilor, fiindca am stricat piata.
- Sa nu mergi la vancatoare de pesti mari. Da, se practica si asta, mama lui de turism…
- Sa nu alegi hotelurile de lux de pe coasta, ci pe cele din orase. Pentru o vedere cu oceanul din camera de hotel incurajezi construirea altor astfel de hoteluri care efectiv distrug frumustea insulei. Coastele alea faine din poze sunt minunate pt ca sunt salbatice, pt ca urci pana acolo si esti in mijlocul naturii, in fata oceanului. Exista hoteluri de lux in orase, cu vedere tot la ocean, dar mai vezi si orasul de sus, frumos.