Asa arata Dunarea noastra. In a doua poza e un munte de gunoi de dimensiunea unui munte real din New Delhi. In a 3-a sunt copii mergand la scoala in Beijing, intr-o tara in care poluarea ucide anual peste 1.000.000 (UN MILION) de locuitori. Anual, da?
Fara a fi cinica, afirm ca galopam ireversibil spre scenariul apocaliptic din filmele despre viitor in care oamenii au nevoie de o alta planeta. Doar pentru ca birourile noastre au aer conditionat nu inseamna ca poluarea si incalzirea globala nu ne vor prinde din urma.
Asa cum bunicul meu nu ar fi crezut ca va fi absolut normal pentru nepoata lui sa respire noxe zilnic, pentru tot restul vietii, tot asa nici noi nu (vrem sa) credem ca in viitor ne vom creste copiii intr-o tara care ucide prin poluare 1 milion de locuitori anual.
E nevoie de programe ample si complexe, globale, care sa rezolve problema. Nu vom stopa noi efectele incalzirii globale cu 3 obiceiuri de bun-simt, insa, daca te inspira si ai posibilitatea, iata cum poti ajuta putin:
- Incearca sa folosesti mai putin plastic de unica folosinta. Caserolele de la mega, pentru salata, de pilda, pot fi spalate si refolosite. La munca poti sa-ti iei tacamuri metalice. Si tot asa.
- In aceeasi nota, evita sa cumperi un pahar mare de plastic care polueaza 1.000 de ani pentru un mar taiat cubulete in el pe care il devorezi in 2 minute. Ia-ti un mar intreg si taie-l tu.
- Iata jungla Borneo din Malezia acum. A fost defrisata, ca multe altele, intr-un ritm alarmant pentru a satisface nevoia nostra de ulei de palmier, acest ulei ieftin si toxic care se foloseste peste tot, in toate restaurantele, in toate fast-food-urile, in cantitati inimaginabile. Urangutanii au ajuns sa se lupte cu boldozerele pentru a supravietui in ceea ce a fost pentru sute de ani casa lor. Poti manca mai putine prajeli din oras. E, de altfel, mult mai sanatos si pentru tine.
- Evita sa cumperi mancare din import, daca ai alternative romanesti. Cand cumperi un mar adus din Africa de Sud, de fapt cumperi un mar care, alaturi de alte tone de mere, a fost transportat jumatate de glob cu tot ce implica asta – combustibil, energie, resurse etc.
- Ai incredere in mijloacele alternative de transport: biciclete, trotinete, role etc. Da-le o sansa. Vei vedea ca toate reticentele sunt nefondate si ai doar de castigat. Si nu doar ca faci sport si nu consumi carburant, dar un drum cu un astfel de mijloc de transport te face cumva sa te simti bine, iti ridica moralul si te relaxeaza.
- Incearca sa reciclezi. La capitolul asta stau si eu foarte prost, dar incerc mereu sa ma mobilizez. Acum chiar sunt multe puncte e colectare a deseurilor spre a fi reciclate. Vointa sa ai. Eu stiu de cei de la SIGUREC, dar cu siguranta mai sunt si altii (daca stiti, completati).
- Incearca sa consumi cat ai nevoie. Energie electrica, apa, cosmetice, haine, orice. Pana la urma, e o chestiune de bun-simt si disciplina.
- Cauta sa fii informat. Sunt multe entitati preocupate de bunastarea planetei si ies in fata cu informatii utile chiar am aflat multe lucrri de la ei. De pilda WWF Romania, Greenpeace Romania, Optar, Let’s do it Romania, Mai mult verde, Agent Green.
Nu sunt chestii absurde, din contra, solutii simple si bilateral benefice, iar cand spun asta ma refer la faptul ca starea noastra de bine depinde mult de felul in care ne ducem viata. Cu cat vom trai mai frumos, cu atat sentimentul de satisfactie si ehilibru va fi mai puternic.
Zi mi-nu-na-ta!