Daca doriti sa mergeti vreodata in Mexic, cu siguranta articolul asta o sa va fie util din cel putin 2 puncte de vedere: 1. o sa stiti cat costa de fapt excursia voastra (o sa fiti socati cand o sa vedeti cat am dat noi pe 3 saptamani, in conditiile in care prin agentie dai cam 2.500 pentru 2 saptamani) si 2. o sa stiti unde sa mergeti si unde sa nu mergeti.

Incep cu inceputul.

Ce sa vizitezi?

Dupa mult research, am stabilit un traseu care sa faca din experienta “Mexic” una cat mai complexa – sa mergem si la plaja, sa vedem si capitala, sa mergem si in orase mici ori in zone salbatice si asa mai departe. Unele locuri ne-au depasit asteptarile, altele s-au dovedit a fi mai putin recomandabile.

Pentru 3 saptamani care am vrut sa fie in primul rand relaxante, in niciun caz o fuga continua, iata traseul nostru: Mexico City – Guadalajara – Tequilla – Merida – Celestun – Valladolid – Tulum – Cancun – Holbox Island.

Recomandam din plin tot (o sa fac un articol separat cu ce e de vazut in fiecare loc), mai putin Cancun si Tulum (am explicat aici de ce.). Desi Tulum are multe lucruri frumoase in preajma, multe cenote si pesteri frumoase.

Ne-am fi dorit foarte mult sa vizitam si zona San Luis Potosi, in special Tamul Waterfall si Gradinile Las Pozas (dati click). Daca as relua experienta, as da Tulum+Cancun pe zona asta salbatica si rupta din rai, mult mai putin turistica, dar cu siguranta mult mai impresionanta.

De asemenea, zona Oaxaca este iarasi un paradis neturistic, am aflat si noi prea tarziu. Poate vedeti voi Hierve el Agua si pentru mine.

Perioada de vizitat

Mexicul e o tara imensa, cat jumatate de Europa. Iarna, in Nord ninge, iar in Sud sunt 30 de grade. Noi am fost in decembrie – ianuarie si a fost perfect.

Mancarea

Nu am intalnit niciunde mancare mai buna. E top. O sa fac un articol separat si despre asta, pentru ca au foarte multe feluri de mancare traditionale, care chiar difera de la regiune la regiune. Mancarea Mexicana e mult mai mult decat tacos si burritos.

In principal e la fel de accesibila ca in Romania, preturile pentru un pranz bun sunt similare, dar sunt diferente mari intre orase. In Tulum, o portie de tacos era de 3 ori mai scumpa decat in Mexico City. In Mexico City luai un pranz consistent cu 2 – 5 euro. 

Grija totusi la apa, inclusiv la gheata din margaritas. Au ceva bacterie la care nu suntem imuni si te cam da peste cap. Nimic grav sau netratabil, dar noi am ajuns la urgente cu masina de politie. A fost aventura.

Transportul

  • Dupa un research amanuntit in care am verificat toate rutele care aterizeaza in Mexico City si apoi am facut legaturi cu alte rute care pleaca din Bucuresti, am gasit, la final de Octombrie, biletul dus-intors cu 580 de euro. Cu Turkish.

(Pont: zborurile de Craciun sau Revelion sunt mult mai ieftine decat in zilele normale, asa ca, daca nu esti fan sarbatori de iarna si n-ai nicio problema sa le petreci in aeroport, go for it)

  • De asemenea, am avut si 2 zboruri interne a cate 30 de euro fiecare. Unul dintre ele, de pilda, presupunea o distanta de 1.900 km, asa ca nu putea fi facut cu autobuzul sau masina.
  • Pentru ultimele 10 zile am inchiriat o masina de la Alamo, mai exact un Volkswagen Vento. Nu mai aveau masini mici, care sunt mai ieftine, iar pentru ca am lasat-o in alt oras decat cel din care am luat-o, au adaugat o taxa de 150 euro, in total 400 euro/10 zile. Ne-am pacalit putin, ca ne-am dus cu temele nefacute, dar era tot planul facut si n-am mai dat inapoi. Peninsula Yucatan si in special cenotele sunt obiective de vizitat cu masina/bicicleta. Tururile organizate au toate acelasi traseu si nu apuci sa te bucuri de nimic pt ca la aceeasi pestera sunt 5 autocare mari cu oameni.
  • In afara de asta, am calatorit, in functie de oras, cu autobuzul, metroul etc.

Cazarile

In medie, cazarea a fost 100 ron/noapte/camera, ceea ce nu e rau. Si nu m-am plans de niciuna.

  • Mexico City – Capital O DF Inn Suits
  • Guadalajara – Am avut propria “casa” Mexicana, Casa Blanco
  • Merida – Hostel Luna Nueva
  • Valladolid – Hostel las Cruces (cel cu mult roz din poze. Locatia asta a fost mai saracacioasa putin (desi foarte curata, si asta conteaza de fapt), dar atmosfera a fost de departe una dintre cele mai frumoase din Mexic. E o afacere de familie de care au grija 2 tineri cuminti si foarte deschisi, asa ca serile in living-ul din hostel sunt rupte din serialul Friends. Oameni din toata lumea stau pe canapea, se uita la Netflix, citesc despre Mexic, canta la chitara etc)
  • Tulum – am stat la o vila cu Airbnb
  • Cancun – aici am stat la niste localnici gasiti tot pe Airbnb
  • Holbox Island – aici am stat la cort, intr-un camping eco, Balam Eco Camping. E tot o afacere locala, foarte hippie si latino. Avantajul e ca sunt departe de zona turistica a insulei si la 50 de metri de plaja salbatica.

Costul total?

1.500 euro/persoana (bilet de avion dus intors, 2 zboruri interne, masina inchiriata, cazare, mancare – iar la capitolul asta a fost destrabalare, intrari la muzee si cenote, suveniruri, activitati sportive, eu am fost la cosmetica, Ovidiu a fost la spital, literalmente tot). 3 saptamani.

Nu stiu daca e mult sau putin, depinde de fiecare, stiu doar ca a meritat sa strang banutii astia si ca agentiile cer cam 2.500 pentru 2 saptamani in care vezi si experimentezi mult mai putin. Sigur, e foarte bine ca exista, scutesc oamenii de batai de cap si au si ei ce pune pe masa, dar e bine de stiut (pentru cei care poate nu dispun de atatia banuti) ca se poate si altfel.

De pilda am facut pe cont propriu o excursie in Celestun, un satuc mai salbatic, cu plaja, vegetatie, pasari salbatice. Un tur achizitionat online costa 105 euro/persoana, noi am mers la autogara, am luat autobuzul si am platit singuri traseul, exact asa cum ni l-am dorit noi. Am stat mai mult, am vazut mai mult, ne-am relaxat mai mult. A iesit la 30 euro/persoana.

Alte aspecte:

  • Anual, Mexicul e vizitat de 40.000.000 de turisti. Adica de doua ori populatia Romaniei. Sigur, din astia 40 de milioane, or fi unul, doi, care se aventureaza aiurea sau intra in conflicte. La noi ajung doar stirile rele, dar…
  • Este o tara SIGURA. Da, au criminalitate ridicata, dar e o tara a extremelor. Zona din Nord, de pilda, cea controlata de carteluri, poate fi mai primejdioasa din ce am auzit, insa in special pentru localnicii implicati in conflicte cu droguri. Daca stai cuminte in banca ta, slabe sunt sansele sa se ia cineva de tine. Iar daca mergi in zone sigure, cu atat mai putin. Noi am fost prudenti, dar nu absurd de prudenti si n-am avut niciun incident neplacut.
  • Au altfel de priza, deci iti trebuie adaptor.
  • Rarisim dai de cate un om care stie engleza. Cel putin in zonele mai putin turistice, bazeaza-te pe limbajul non-verbal.
  • Masinile sunt, in general, automate, deci e posibil ca la inchirieri sa gasesti cu greu una manuala.
  • Ai free wi-fi in fiecare parc sau la intersectii, dar iti recomand sa-ti iei o cartela SIM cu numar de Mexic. Am dat cam 60 de lei cu 2 Giga de net, dar nelimitat in toate retelele de socializare.
  • Cetatentii romani nu au nevoie de viza, insa trebuie sa completeze un formular si sa treaca printr-un interviu la intrarea in tara. Mai mult o formalitate.
  • Acolo am aflat si eu ca Quesadilla, in realitate, nu e shaorma cu de toate, ca la noi, ci doar lipie cu branza. Deci mai bine experimentati alte feluri de mancare.
  • Localnicii sunt calzi si au inima deschisa.

Sper ca ti-a fost util.