Sunt de acord cu palatul cand calatoresti in cuplu ori cu prietenii. Dar atunci cand calatoresti singur, palatul e cel mai gol si debusolant loc in care sa inoptezi. Le-am incercat pe toate – pensiuni, hoteluri, apartamente inchiriate si hosteluri. De ce aleg sa inoptez in hosteluri atunci cand calatoresc singura?

(si ca sa fiu sigura ca vorbim aceeasi limba: hostelul nu e un camin neigienic si fara conditii in care sunt adunati toti dubiosii pamantului; e o casa normala, moderna si prietenoasa, care aduna la un loc cativa pasionati de calatorii)

Motivul 1

Cand calatoresti singur, ai 2 optiuni:

  • ori esti x zile doar tu cu tine si nu vorbesti decat cu chelnerii
  • ori esti deschis sa socializezi 

Hostelul iti ofera atat libertatea de a nu baga pe nimeni in seama, dar si sansa de a cunoaste oameni din toata lumea. Am auzit zeci de povesti minunate in hosteluri si am experimentat tot felul de intamplari frumoase. Intr-un hostel e natural sa te anturezi cu 2 nemti, 3 rusi si o rusoica, sa cumparati 2 sticle de vin si sa stati in living, pe canapele, langa bradul de Craciun, uitandu-va la A Christmas Carol. Sau sa te trezesti dimineata, sa te duci adormita la baie, cu parul in toate directiile si sa dai de un tip in boxeri care se spala pe dinti. 

Motivul 2

Atmosfera lejera, calda si comoda, de familie. In general, hostelurile sunt ‘afaceri’ mici, de familie, in care te simti foarte usor integrat, de-al casei. Intr-un hostel poti sa stai in papuci de casa in living si sa te joci pe PS4 sau sa canti la chitara alaturi de proprietarii non-conformisti, cu dreaduri si tatuaje.

Motivul 3

Daca stii sa iti alegi hostelul (!!! – grija mare, am vazut unele aboslut oribile), conditiile sunt de cele mai multe ori chiar mai mult decat ai nevoie. Mai mereu plec dimineata si vin noaptea rupta de oboseala, asa ca nu am folosit (mai) niciodata jocuri, laptopuri, PS4, instrumente muzicale, biblioteca, masina de spalat, sala de sport si alte minuni cu care sunt dotate hostelurile moderne. Eu ma bag in patul meu, trag oblonul, imi pun aparatele la incarcat, editez niste poze si uneori citesc. Atat.

Motivul 4

Lipsa de intimidate si liniste e un mit. Am mereu un kit minuscul la mine cu masca de dormit si dopuri de urechi. L-am folosit fix nici macar o data, pentru ca nu a fost nevoie. Cel mai mare ghinion l-am avut cu un pusti care isi trantea usa de la dulap, pleca din camera fara sa inchida usa etc, dar a fost frumos pus la punct de ceilalti oameni din camera. Lipsa curateniei, alt mit. Verificati pozele de mai jos. 

Motivul 5

Pretul. Cand calatoresti singur si nici nu planuiesti sa petreci prea mult timp in camera, atunci un pret mai mare pe o camera intreaga e nejustificat, raportat la nevoi. In Moscova am scutit peste 300 de euro alegand hostelul in defavoarea hotelului. Nu stiu daca e mult sau putin, dar clar e o chestie de prioritati. As prefera oricand de banii astia sa vad si sa experimentez mai mult.

Aici sunt hosteluri la care am stat cu 20-40 lei pe noapte. Foarte primitoare si foarte curate, dupa cum se poate vedea. Zau daca nu merita!