În ultimii ani, m-am aflat geografic in fata catorva atractii turistice foarte populare, unele dintre cele mai mari gradini zoologice si parcuri marine din lume. Conceptual, insa, sunt la ani lumina distanta de asa ceva, asa ca am zis “Pas!” de fiecare data. Nu (mai) gasesc amuzament in delfini dresati si animale captive.

Ca sa intelegeti de ce, va invit sa cunoastem mai bine balena ucigasa/orca.

🐬 𝐁𝐚𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐮𝐜𝐢𝐠𝐚𝐬a 𝐬𝐚𝐮 𝐨𝐫𝐜𝐚 este de fapt cel mai mare delfin din lume.

 • 𝑃𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑜𝑚𝑢𝑙, 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑜 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑖𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑖.
 • 𝑂 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖 𝑠𝑖 𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑢𝑙 𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑎𝑙𝑒𝑐𝑡.
 • 𝑃𝑢𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑎𝑙𝑎𝑝𝑡𝑎𝑡𝑖 2 𝑎𝑛𝑖. 𝐴𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎 𝑝𝑢𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑜𝑚.
 • 𝐼𝑛𝑜𝑎𝑡𝑎 𝑧𝑖𝑙𝑛𝑖𝑐 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 60 𝑘𝑚 𝑠𝑖 𝑠𝑒 𝑠𝑐𝑢𝑓𝑢𝑛𝑑𝑎 𝑟𝑒𝑝𝑒𝑡𝑎𝑡 𝑙𝑎 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 150 𝑚𝑒𝑡𝑟𝑖 𝑎𝑑𝑎𝑛𝑐𝑖𝑚𝑒. 𝐴𝑟𝑒 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑠𝑝𝑎𝑡𝑖𝑢 𝑚𝑎𝑟𝑖𝑛.
 • 𝐸𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑖𝑔𝑒𝑛𝑡.

Fiind atat de inteligent, acest delfin este perfect pentru parcuri marine sau definarii.

De aceea, 𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐧𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐜𝐢,

✔️ adultii sunt ucisi pentru carne

✔️ iar puii sunt luati prizonieri pentru a fi dresati.

Ingradirea spatiului (de la 60 km/zi la 1 bazin/viata) si separarea de familie, le provoaca orcilor un stres de neimaginat.

 • Uneori, 𝐬𝐞 𝐢𝐦𝐛𝐨𝐥𝐧𝐚𝐯𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐢 𝐦𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐫 𝐬𝐢 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮.
 • Alteori, 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐧 𝐚𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 (orci atent dresate s-au razbunat pe dresori, devenind agresive = modul lor de a riposta)
 • Alteori, 𝐬𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐮𝐭𝐢𝐥𝐞𝐚𝐳𝐚, lovindu-se cu capul de peretii bazinelor

(𝑝𝑟𝑒𝑓𝑒𝑟𝑎 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒𝑎 𝑖𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑙 𝑣𝑖𝑒𝑡𝑖𝑖 𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑝𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒).

După modul in care reactioneaza la captivitate, intelegem de fapt cat de importante sunt familia, libertatea, spatiul pentru aceste animale acvatice.

Iar daca stam sa ne gandim ca si noi, oamenii, am proceda similar in captivitate, intelegem de fapt ca orcile nu sunt atat de diferite. Parca nu mai sunt simple “jucarii”.

 1. Oricant de frumos s-ar comporta dresorii
 2. Oricat de multa afectiune ar primi definii
 3. Oricat de fericite ar parea figurile lor, din perspectiva noastra

…𝐃𝐞𝐥𝐟𝐢𝐧𝐢𝐢 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐟𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐭𝐢 𝐬𝐢 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐚𝐭𝐨𝐬𝐢 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐩𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 – fie ca vorbim de delfinarii sau de parcuri marine respectabile.

🌊 Locul lor este in Ocean.

Ca multe alte animale, orcile seamănă extrem de bine cu noi, oamenii, dorindu-și exact ce ne dorim si noi – familie, liberate, siguranta.

Iar ca mamifere inteligente, si orcile simt, gandesc, proceseaza separarea de familie, captivitatea, dorul etc. Sa le vaduvim de o viata fireasca si sa le supunem unui tratament dureros doar de dragul amuzamentului nostru este nu doar egoist, dar si sadic.

🤗 Pana apar gradinile zoologice cu holograme, hai sa zicem „Pas!” definariilor, parcurilor marine și să găsim alte activități distractive pentru cei mici.