Conform International Ecotourism Society eco-turismul inseamna: “Vacanta responsabila care protejeaza mediul si imbunatateste calitatea vietii pentru localnici”.

Eco-turismul este opusul turismului in masa si presupune, printre altele:

  • Destinatia. Eco-turismul implica destinatii unde natura este principala atractie turistica (Maldive, Zanzibar, Egipt, Sinaia, munti, plaje, parcuri naturale etc) si nu orasele, muzeele, festivalurile, cazinourile (deci nu se preteaza pentru eco-turism Dubai, Paris, Bucuresti, Moscova etc).
  • Banii ajung direct si nemijlocit la localnici, nu la intermediari, cum se intampla in cazul turismului in masa.

De aici se desprind mai multe comportamente:

1.Pregatirea vacantei are loc pe cont propriu, nu prin agentii de turism.

2. Cazarea apartine localnicilor (pensiuni, Airbnb, campinguri, glampinguri, hoteluri/hosteluri locale) si nu multinationalelor (Hilton, Plaza, resorturi etc)

3. Cumparaturile realizate pe parcursul vacantei au loc de la magazinele si restaurantele localnicilor (haine, mancare traditionala, suveniruri etc) si nu din mall-uri, multinationale, restaurante internationale etc.

In acest mod, eco-turismul ofera beneficii financiare si putere locanicilor, incurajand economia zonei respective, care se va mentine autentica si pentru generatiile urmatoare.

  • Activitatile sunt mai mult fizice si naturale (plimbari, activitati sportive si de explorare a zonei) si mai putin comerciale (shopping, cosmetica etc)
  • Transportul ales pentru deplasare si pentru bifarea atractiilor turistice este unul cat mai sustenabil.

Ordinea ar fi: bicicleta -> tren -> autobuz -> masina inchiriata -> taxi -> avion/vapor.

  • Eco-turismul descurajeaza activitatile de divertisment care presupun exploatarea animalelor (gradinile zoologice, circurile, plimbarile cu elefanti si camile) si incurajeaza sustinerea parcurilor naturale (unde animalele traiesc libere, ca in salbaticie, iar contactul lor cu omul este minim).
  • Tot apropo de localnici, eco-turismul descurajeaza abuzul acestora. (Cele mai multe resorturi internationale din state slab dezvoltate exploateaza si sustin sclavia localnicilor.) In eco-turism, relatiile sociale turist – localnic sunt pe picior de egalitate. Turistul NU este omul bogat pe care localnicul trebuie sa-l suporte umil.

In traducere de o fraza, eco-turismul inseamna sa minimizezi impactul negativ asupra mediului si asupra localnicilor, participand astfel la conservarea lumii in care traim.

DAR Eco-turismul poate avea efectul opus, adica distructiv, atunci cand sunt vizate zone naturale si ecosisteme fragile, salbatice, transformandu-le in atractii turistice populare, unde ulterior, intervine turismul de masa, care: construieste hoteluri, inchide restaurantele locale pentru a face loc fast-food-urilor, aduce luxul in natura etc.

De ce este important eco-turismul?

Ajuta la conservarea culturilor si a traditiilor – asa cum ar fi tragic pentru romani ca in Maramures sa apara peste noapte hoteluri de sticla langa cimitirul vesel si restaurante cu specific chinezesc in locul celor traditionale, tot asa nici pentru localnicii din Egipt nu este sustenabil.

Principiile eco-turismului au in comun faptul ca toate ajuta la protejarea naturii.

Eco-turismul are o componenta de solidaritate si respect pentru localnici, care ii ajuta sa-si imbunatateasca viata si sa prospere.

Evident, este dificil sa calatoresti 100% eco. Cel mai mult cred ca am reusit undeva la 70 – 75%. Dar cred ca daca vacantele noastre ar fi macar 40 – 50% eco, lumea ar arata mai frumos si acum, dar mai ales in viitor.