Daca vrei sa vezi minunea asta a lumii, aurora boreala, fara sa faci eforturi financiare supraomenesti, atunci poate ca Rusia este raspunsul. Iar daca esti aventurier si iubitor de natura, primesti bonus o experienta unica intr-o zona salbatica, dincolo de Cercul Arctic.

Murmansk, cel mai mare oras dincolo de Cercul Polar si orasul care gazduieste cel mai nordic McDonald’s din lume, poate fi locul ideal in care sa vezi aurora boreala.

Biletele de avion Bucuresti – Moscova – Murmansk dus/intors m-au costat 230 euro (achizitionae cu 4 luni inainte).

Aeroportul din Murmansk e literalmente cat o magazie, am avut un soc urmat de o profunda stare de neliniste ca o sa fiu rapita si aia e.

Odata ce ai ajuns in Murmansk, ai 2 optiuni:

  • Iti inchiriezi masina si vanezi aurora pe cont propriu, ceea ce s-ar putea sa se transforme intr-un esec lamentabil
  • Te alaturi unui tur si te lasi pe mana unui ghid care asta face zi de zi – vaneaza aurora boreala pentru turisti. Stie cele mai bune locuri, stie cum sa seteze camera foto etc. Plus ca e si foarte comod: te preiau de la hotel cu masina, plecati in excursie si apoi te lasa tot la hotel. Eu am cautat o gramada de agentii si oamenii astia mi-au parut cei mai ok – Visit Murmansk (am comunicat aproape nevrotic cu ei pe Facebook si au avut rabdare cu toate nelamuririle mele puerile)

Pe langa aurora boreala, ei ofera si excursii in salbaticie, la Marea Barents – parte a Oceanului Arctic, la ferme de reni, de husky (unde te indragostesti iremediabil), in sate rusesti izolate unde poti vedea cum traiesc localnicii si cat de grea le e viata, in desertul arctic etc.

2 zile pline de astfel de experiente + aurora boreala in fiecare noapte m-au costat 900 de LEI. Se pot achizitiona si separat, ma gandesc ca doar vanatoarea de aurora boreala e undeva la maxim 200 de lei/noapte. Eu am stat 2 nopti si am vazut-o de 3 ori, dar am avut un noroc incredibil. In general, nu apare cand vrei tu.

Pont: nu sunt sigura, dar cred ca apeland direct la Ivan, ghidul meu (e si un tip foarte dragut, pe deasupra), se poate obtine un pret si mai scazut.

In functie de anotimp, experienta poate fi diferita. Eu am fost la final de decembrie, cand Murmansk este in plina iarna polara, iar ziua (vorba vine…) are nu mai mult de 2 ore.

Apropo, eu m-am cazat la Mini Hotel Rooms & Breakfast si am dat 300 lei/3 nopti pe o camera de o persoana foarte curata si placuta. Am avut micul dejun inclus si la plecare mi-au dat un suvenir. Fetele de la receptie nu vorbesc engleza, dar google translate isi face treaba.