Inainte sa povestesc cum a fost dpdv covid-19 prima vacanta internationala, punctez foarte pe scurt cum au fost escapadele din Romania pe care le-am avut vara asta:

  • Escapada la munte: traseul Cheile Zanoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare din Bucegi a fost un cosmar. Vorbesc doar dpdv covid. Mergeam in sir indian pe 2 sensuri pe o poteca de juma’ de metru, lipiti unii de altii, calcandu-ne in picioare, timp de 2 ore. Celor care veneau din sens opus le simteam parfumul si le vedeam punctele negre. Toti fara masti.
  • Escapada la mare x 2, ambele in Krapets, Bulgaria, la 15 km de Vama, la cort, in padure. Totul bine si frumos, pana sa ajungem la restaurante, care, ca si pe litoralul romanesc, nu respecta absolut nicio regula. Lume fara masca, chelneri fara masca, dezinfectant ioc, mese curatate la misto.

Cum a fost in strainatate?

Impart in 3: zborurile, Lisabona si Madeira.

  • Dpdv covid-19, avionul ramane cel mai sigur mijloc de transport, cu exceptia masinii personale. Ma indoiesc sincer ca a stat cineva, de cand a inceput pandemia, sa dezinfecteze trenurile, autobuzele, metroul, dupa fiecare cursa. Sau macar saptamanal. Sau chiar lunar. Avionul e dezinfectat dupa fiecare zbor, este ventilat corespunzator si toata lumea poarta masca. Aeroportul e ca un mall normal, deci depinde de tine daca vrei sa te imbulzesti sau sa stai cuminte izolat.
  • Lisabona, o usoara dezamagire (vorbesc doar dpdv covid-19). Poti intra in tara fara sa fie nevoie de test negativ, asa ca sunt turisti. Eu una nu ma mai simt confortabil cand merg in zone deschise, chiar relativ aglomerate, iar oamenii nu poarta masti. Ma simt expusa si plec imediat de acolo. In Lisabona, oamenii nu purtau nici in metrou toti masti, nici la cozi aglomerate, nici pe strazi inguste cu multi oameni. Cam ca noi. Din pacate.
  • Madeira – la ani lumina de noi…

➡️ Nu iesi din aeroport fara sa ti se faca GRATUIT test covid-19 – nu din ala ieftin si prost, cu rezultat pe loc, ci din ala ca la Sanador. Stai izolat 6-12 ore pana iti vine rezultatul, apoi esti liber. Daca ai covid-19, te carantineaza 14 zile pe banii lor. Sau poti sa vii cu testul tau negativ, realizat cu cel mult 72 ore anterior.

➡️ Te ia in primire un reprezentant, te duce la un birou improvizat civilizat afara, iti face o fisa ONLINE cu istoricul tau covid-19, simptome etc pe care o poti verifica si modifica ORICAND pe telefon, ei fiind sesizati la orice modificare, te obliga sa te dezinfectezi pe maini inainte sa semnezi, LUX.

➡️ Toata lumea poarta masca in interior (in 2 saptamani n-am vazut nici macar UNUL fara), iar 80% dintre ei si in exterior.

➡️ Noi am semnat contractul de inchiriere a masinii afara si agentul mi-a impus ferm sa imi pun masca. Cand mi-a dat si a primit cheia, a spalat-o cu dezinfectant.

➡️ Autobuzele sunt dotate cu dezinfectant din abundenta – se intra prin fata si TOTI se opresc sa isi curete mainile, iar cei care stau la coada sa urce, precum si soferul, asteapta cuminti.

➡️ Orice spatiu e dotat cu dezinfectant. Restaurante, barci, pensiuni, magazine, PIATA, spatii publice, toalete publice, obiective turistice, parcuri. Si nu, nu sunt recipiente goale, ca la noi, sunt recipiente constant alimentate, fiindca oamenii chiar le folosesc responsabil si cu buna-credinta.

➡️ Zici ca au antene care identifica riscul. Cum vad ca s-au strans intr-un loc prea multi oameni, cum pleaca de acolo. Fiecare se fereste si sta departe de locuri aglomerate, drept urmare nu prea exista locuri aglomerate, nici cele turistice (bine, nici nu prea sunt turisti. inca).

❗️ Poate asa sunt ei educati, sa respecte spatiul personal. Poate ideea de comunitate mica ii face sa se protejeze mai mult unii pe altii, fiind mai empatici. Sau poate, asa cum zic unii, sunt spalati pe creier.

Cert e ca numarul deceselor din cauza covid-19 la ei arata foarte bine – ZERO.

Concluzii

Nu exista concluzie ferma. Conteaza foarte mult UNDE si CAND alegi sa calatoresti. Turismul se resusciteaza, asta e clar, iar daca vrem sa pastram un echilibru sanatos, TREBUIE sa:

  • invatam de la state precum Madeira (nu e chiar stat, dar prindeti ideea).
  • ne ferim de locuri aglomerate, populare, aflate in plin sezon – poate ca acum alta ar fi experienta in Bucegi
  • invatam sa fim turisti si in alte luni decat august si ianuarie

PS. O sa fac o postare separata cu si despre insula.