Daca Marocul e pe lista ta de destinatii pentru calatorii, articolul asta s-ar putea sa-ti fie foarte util. Experienta mea a lasat mult de dorit si realitatea s-a dovedit a fi sub asteptarile pe care mi le-am format in urma unui lung proces de research. O iau pe bucati:

1.Perioada optima de vizitat – 4/10

Organizeaza-ti calatoria primavara (martie, aprilie sau mai) ori toamna (septembrie sau octombrie). Orice alt interval alegi e nepotrivit – iarna e prea frig, vara e prea cald. Eu am fost la inceputul lui iunie si deja era seceta in toata tara, praful atingea cote inconfortabile si temperatura la fel. Vegetatie putina si ariditate multa. Cam toate experientele au fost afectate de perioada aleasa.

2. Transportul 9/10

Iti recomand sa inchiriezi o masina si sa iti organizezi singur traseul. Ai toata libertatea din lume si e confortabil din toate punctele de vedere. Tururile gata organizate cu autobuzul sunt foarte incomode – stai mult pe un drum plin de serpentine si depinzi mult de un grup mare de oameni (de exemplu, in desert am fost 4 oameni, pe cand intr-un tur organizat merg vreo 40).

Am inchiriat masina de la Avis si am platit 250 euro pentru 7 zile, iar asta doar pentru ca ne-am luat asigurarea full, ca sunt eu paranoica. Altfel ne-ar fi costat doar 150 cu asigurare normala.

Drumurile sunt accesibile, dar traficul e haotic, deci pregateste-te sa conduci intr-o tara in care linia continua pe serpentine este constant depasita de masini, magari, oameni, scutere.

3. Cazarile sunt ieftine si minunate 10/10

Am stat in palate cu 150 lei/noapte/cuplu, iar majoritatea vin la pachet cu un mic-dejun generos.

4. Mancarea – 7.5/10

Pentru mine, experienta culinara cantareste destul de mult intr-o vacanta. Mancarea marocana e buna, insa in top ramane fara termen de comparatia cea din Vietnam.

Preturile sunt comparabile cu cele din restaurantele din Romania. Mananci si bei decent cu 7 – 10 euro de persoana.

Atentie! Restaurantele promovate de instagrameri si bloggeri sunt mare teapa. Deci daca vedeti Nomad pe undeva, treceti pe langa.

5. Ce am vizitat?

Marrakech 5/10

Cred ca este cel mai supraapreciat si murdar oras in care am fost.

  • Ai intr-adevar un usor soc cultural si e interesant sa locuiesti intr-un oras vechi musulman. Arhitectura e diferita fata de tot ce ai vazut pana acum. Strazile sunt inguste si tot ce vezi sunt ziduri, exact ca intr-un labirint. Dincolo de ele nu stii daca e casa cuiva sau un hotel de lux, fiindca mai toate usile arata la fel. Noaptea pare un labirint parasit, iar ziua orasul este plin de viata, peste tot sunt vanzatori, scutere, biciclete, magari.
  • Rugaciunile au loc de 5 ori pe zi, iar una dintre ele se intampla la 4 dimineata. De fiecare data rasuna in difuzoare in tot orasul. Daca ai somn sensibil, ia-ti dopuri de urechi.
  • Piata e un loc tare plin de viata in special seara, cand localnici si turisti deopotriva se aduna pentru tot felul de activitati. Recomand mai curand mancarea din strada, din piata, care e fiarta acolo in tuci in fata ta, decat mancarea din restaurante – am vazut cateva bucatarii si aratau absolut nepotrivit pentru un spatiu de preparat mancarea – pisici pe masa, oameni dormind langa aragaz, usor haos.
  • Pisici peste tot. Sute. Literalmente.
  • In piata sunt foarte multi oameni care exploateaza maimute si cobre pentru amuzamentul turistilor. Daca vreti sa-i bagati in seama, s-o faceti doar pentru a le spune ca nu sunteti de acord cu industria asta.
  • Mirosurile sunt…intense. Intr-o dimineata am trecut pe langa un nene care spala matele unui animal in strada, in mijlocul orasului, la 30+ grade celsius. In zonele in care usuca si vopsesc pieile de animale, la soare, turistii poarta in nas frunze de menta.
  • Exista si partea moderna a orasului, cu restaurante europene si hoteluri de litoral, dar nu e nevoie sa mergi pana-n Marrakech pentru KFC
  • Recomand sa stai in riad-uri, case traditionale, deschise in interior, cu o mica gradina/piscina/fantana in centru. Acoperisurile lor sunt terase numai une de baut un ceai de menta.

Noi am stat la 3:

Terres D’Amanar – 10/10

Este un loc magic situat la vreo 30 km de Marrakech care iti pune la dispozitie un domeniu intreg cu activitati faine: piscina, tiroliene, trasee, echitatie, ateliere de olarit si au un pod fain (a se citi extrem) printr-un canion din Muntii Atlas care merita toti banii.

Cazarea arata bestial si privelistea e de-a dreptul minunata. In prima poza, daca gasiti un punct minuscul si rosu, sunt eu pe podul ala mergad de pe un munte pe altul.

Ouarzazate – 8/10

La 200 km de Marrakech, dupa ce traversezi Muntii Atlas (drumul e sub Valea Oltului, dar se face) si te bucuri de niste peisaje superbe, dai de orasul asta calm si minunat. Oamenii sunt altfel decat in Marrakech.

Am vut 2 cazari

  • Kasbah Dar Daif (care nu e in Ouarzazate, cum credeam, dar care si-a meritat toti banii)
  • Hotel Dar Rita (care ne-a placut cel mai mult – e al unui Portughez care a facut din casa aia o experienta multiculturala extrem de placuta)

In Ouarzazate recomand piata centrala si Atlas Film Sudios, unde s-au filmat Gldiatorul, Kingdom of Heaven, Babel si Cleopatra.

Ait Ben Haddou – 10/10

La cativa kilometri de Ouarzazate est satul asta absolut minuna in care s-a filmat Game of Thrones. Merita. Din plin.

Desertul Sahara 9/10

Am ajuns la partea cea mai cautata de turisti. Tururile agentiilor organizeaza exursii in Zagoa si Merzouga.

Zagora este un desert mai apropiat de Marrakech, insa nu e desertul pe care il cautam cu totii. E mai mult o zona arida, stancoasa, cu pamant uscat.

Merzouga, in schimb, e adevarata Sahara – desert fin cat vezi cu ochii.

Cum ajungi in Merzouga (care de fapt e un sat si de acolo prnesti spre desert)? E la 400 km de Ouarzazate, deci la 600 km de Marrakech. Drumul in sine e o experienta, a fost un vis sa conduc prin sate uitate de lume si sa vad cum se transforma relieful pe masura ce ne apropiam de desert, cum ne apropiem de zona salbatica si vedem pe marginea drumului camile libere. Pe drumul asta se pleaca obigatoriu cu rezervorul plin.

Am facut un research obsesiv compulsiv inainte de a alege cu ce agentie sa mergem in desert, in special fiindca voiam una in care sa ma asigur ca nu incalec pe camile exploatate si am gasit niste oameni decenti chiar in sat.

Am apelat la Cameltrekking in Merzouga si am ales un tur de 2 zile, care ne-a costat 35 euro/persoana. Muuuult mai ieftin decat prin agentiile din Marrakech.

Essaouria 8/10

E un oras-port situat pe coasta Atlanticului (si aici s-a filmat Game of Thrones) foarte Mediteranean, numai bun de relaxare, plaja si plimbari. Mi-a placut mult.

Am stat la Hotel Emeraude si a fost tare fain.

Alte aspecte

  • Iti poti cumpara cartela SIM de la Maroc Telecom, Orange sau Inwi. Noi am ales Maroc Telecom si am avut 5 giga de net cu 5 euro. Decent.
  • Viza se obtine direct din aeroport, foarte simplu
  • In orasele mici, izolate, e posibil sa gasesti benzinarii care nu au deloc combustibil ori nu permit plata cu cardul. Deci ceva cash in plus nu strica, dar cel mai bine e sa fii mai mereu cu rezervorul plin
  • Ca femeie, ideal e sa te imbraci potrivit in functie de zona in care mergi. In Marrakech, de exemplu, recomand sa fii cat mai decenta, pe cand in Essaouria poti sa faci plaja in costum de baie normal
  • Toate costurile, pentru 12 zile, s-au ridiat la 800 euro/persoana.
  • Daca recomand? Nu tocmai. Si cu siguranta nu vara. Daca a meritat? Asa cum orice experienta merita. Dar daca in Rusia, Kenya si Asia m-as intoarce oricand, aici cu siguranta nu. 

Fotografiile sunt facute ori cu un Iphone XR ori cu un Sony RX10II luat in teste de la F64 Sudio care si-a facut treaba extraordinar.

Am facut si-un video care sper sa va completeze parerea.